Medovo-sezamové krevety na grilu

Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4

Suroviny:
  • Česnek 2 stroužky
  • pórek 2 g
  • thajská sladká chilli omáčka 20 g
  • sezamová semínka 40 g
  • med 40 g
  • sójová omáčka 50 l
  • rýžové víno 50 l
  • tmavý sezamový olej 90 l
  • krevety 700 g
  • čínské koření pěti vůní 1 g
  • limetka 1 g
Buďte o krok napřed:

30 minut až hodinu vám zabere marinování krevet

Připravte si:

700 g obřích krevet, oloupaných a očištěných, 90 ml tmavého sezamového oleje, 50 ml rýžového vína, saké nebo suchého sherry, 50 ml sójové omáčky, 40 g medu, 40 g sezamových semínek, 20 g thajské sladké chilli omáčky, špetku čínského koření pěti vůní (badyán, hřebíček, čínská, skořice, sečuánský, pepř a fenykl), 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 očištěné pórky (bílé hlavičky nasekejte plochou nože, zelenou nať také nasekejte a použijte na oblohu), limetku, nakrájenou na dílky.

Pusťte se do toho:
  1. Opláchněte krevety pod studenou tekoucí vodou a pak je osušte papírovou utěrkou.
  2. Ve velkém hrnci smíchejte 3 lžíce sezamového oleje, rýžové víno, sójovou omáčku, med, sezamová semínka, chilli omáčku a mix pěti koření. Přidejte do něj česnek, bílou hlavičku pórku a krevety, přikryjte a vše nechte marinovat v lednici 30 minut až 1 hodinu.
  3. Děrovanou naběračkou vyndejte krevety a přeneste je do dalšího hrnce. V něm je smíchejte se zbylými dvěma lžícemi sezamového oleje. Marinádu přelijte na pánev. Děrovanou naběračkou z ní odstraňte česnek a bílou část pórků. Marinádu přiveďte k varu na středně vysokém plameni a zhruba 3 minuty ji vařte odkrytou, dokud se z ní nestane hustá sirupovitá poleva. Sundejte ji z ohně a na chvíli ji dejte stranou.
  4. Připravte gril a rozpalte ho.
  5. Očistěte a naolejujte rošt. Naskládejte krevety na rozpálený gril. Během opékání je průběžně otáčejte kleštičkami, dokud zvenku nebudou dohněda a růžové pevné uvnitř. Počítejte asi 2 minuty na každou stranu. Nezapomeňte během grilování krevety potírat zhoustlou marinádou.
  6. Nasypte krevety na talíř a ozdobte je zelenou natí pórku.
  7. Nakonec je doplňte kouskem limetky a servírujte

Tatarák z lilku

Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
679 kJ / porce

Suroviny:
  • 2 větší lilky
  • 2 střední cibule
  • 5-6 stroužků česneku
  • 1 rajský protlak (nejlépe domácí)
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • chilli
  • olivový olej
  • 4 plátky celozrnného chleba
Postup:

Lilky rozkrojíme napůl a dáme je na plech rozkrojenou stranou nahoru. Vložíme je do trouby a pečeme nasucho, při teplotě 180 stupňů cca 35-45 minut.

Po upečení vydlabeme lžící dužinu a rozmačkáme ji v misce vidličkou. Můžeme rozmixovat v sekáčku.

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a drcený česnek. Přidáme rajský protlak a rozmačkaný lilek. Osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.

Směs necháme vystydnout, přidáme plnotučnou hořčici a dochutíme chilli nebo tabascem. Podáváme s celozrnnými topinkami opečenými nasucho.

Pizza z květáku

Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 5
Tepelná úprava: 30 minut

Suroviny:
  • 1 střední květák
  • 3 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • špetka soli
  • 2 lžíce lněného semínka
Postup:

Troubu předehřejeme na 190 °C.

Květák umyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme do měkka v hrnci s vodou. Cca 5 minut.

Vodu poté slijeme, květák dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme všechny ostatní ingredience a promícháme.

Směs klademe pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Ze směsi bude cca 4-5 menších pizz.

Dáme péct cca na 20 minut.

Poté pizzy vytáhneme a navrstvíme libovolný topping (šunka, sýr, žampiony, rajčata, mozzarella,bazalka) a dáme na dalších 10 minut do trouby.